Vârful Ararat – 5137 m

          Pot să zic că mă gândesc la acest munte biblic de peste 10 ani dar acum pot să zic că i-a venit rândul, adică pentru noi a venit clipa de a urca pe acest minunat munte.

         Ararat (kurdă: „Çiyayê Agirî”; turcă: „Ağrı Dağı,”; armeană: „Մասի”) este un munte cu două vărfuri „Araratul Mare” (5.137 m) și „Araratul Mic” (3.896 m), muntele fiind de fapt un vulcan stins situat pe podișul Anatoliei, Turcia, în apropiere de granița cu Armenia și Iran.

       În luna martie a acestui an am stabilit echipa, perioada şi apoi am achiziţionat biletele de avion.
           În data de 22 august 2021 plecăm de la Cluj spre Istanbul următorii: Cosovan Alexandru, Mişa Mihai, Pop Raluca şi Pop Alexandru iar de la Bucureşti: Cirebea Tiberiu şi Manta Mihai. Ne întâlnim la îmbarcarea spre Oraşul Van, acolo suntem aşteptaţi de minunatul nostru ghid, om de munte (dar om din toate punctele de vedere) Burhan Cevarun – www.mtararattrek.com Whats App…0090544569864 , care ne aşteaptă cu autobusul pentru a ne duce în Oraşul de frontieră Dogubeyazit – 1625 m , aici ne aşteaptă o masă bogată şi un hotel cochet.


          23 August plecăm de la hotel cu un microbus spre satul Eli 2200 m, iar de acolo pornim spre Tabăra 1 Yesil Yayala 3300 m, după un urcuş de câteva ore iată-ne ajunşi în tabăra 1, aici suntem aşteptaţi cu fel şi fel de gustări tradiţionale şi multe fructe, apoi suntem serviţi cu foarte multe feluri de mâncare şi salate care au fost super bune şi ii mulţumim Chef Jamal pentru toate bunătăţile.

       24 August, ne trezim, luăm micul dejun, apoi pacheţelele pentru la amiază şi plecăm în tura de aclimatizare, am urcat până la tabăra 2 4100 m, aici ne-am bucurat de soare, de privelişte , am savurat un ceai şi apoi din nou la vale în tabăra 1.

        25 August, trezit, mâncat şi plecat spre tabăra 2, ajuns în tabără , instalat în corturi şi odihnă că urmează Ziua Vârfului.

         26 August – Ziua Vârfului – Deşteptarea 00:30, cafeluţă, mâncă cine poate, cine nu ia de priveşte, 01:30 plecăm spre vârf, urcăm cu viteza melcului turbat (Ţîşt în Tufă) 0,0004 m/s , încet dar foarte sigur, se termină porţiune de grohotiş şi apoi începe gheţarul, nu ne punem colţarii, dar înaintăm în siguranţă şi la ora 06:47 suntem pe Muntele Biblic Ararat afla la 5137 m altitudine, ne bucurăm de privelişte facem o sumedenie de poze şi filmuleţe şi apoi pornim spre tabăra 2. Ajunşi în tabăra 2 , strângem bagajele şi apoi o luăm încet spre tabara 1 care pare că tot fuge de noi. După o zi super luuunnngă ne băgăm în saci de dormit obosiţi dar fericiţi că întreaga echipă a atins vârful, mai avem parte de o slujbă „religioasă la ora 00” , şi totul se termină cu bine.

          27 August, plecăm din tabăra 1 spre satul Eli unde suntem aşteptaţi cu o lebeniţă rece care ne unge pe suflet, ajungem la hotel în Dogubeyazit şi după o baie plecăm să vizităm Ishak Pasha Palace, apoi în locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe, şi seara s-a încheiat cu tradiţionala baie turcească Hamam.

          28 August, Domnul Burhan are o surpriză pentru noi, ne duce la o baie sulfuroasă şi apoi face cinste cu un grătar super bun, ne pune la dispoziţie un microbus care să ne ducă în oraşul Van, unde tot dânsul ne-a rezolvat de cazare. Pe drum nu putem să nu ne oprim să facem o baie în frumosul lac Van care este cel mai mare din Turcia şi are o suprafaţă de 3755 km².

          29 August, Plecăm pe lacul Van cu un vapor care ne duce pe insula Akdamar localizată la circa 3 Km de mal, insula cu o suprafață de 0, 7 km2 are în capătul vestic o stâncă ce are o proeminență de 80 m deasupra apei (1.912 m deasupra nivelului mării). Pe insulă se află o biserică armenească din secolul al X-lea, Catedrala Sfânta Cruce (915-921).

            30 August, pornim spre casă şi încheiem o minunată aventură, pe un frumos munte alături de oameni minunaţi.

          Mulţumim din suflet : Primăria Comunei Someş-Odorhei, Domnului Liviu Horincar, Transilvania Broker Bistriţa, Inter Arte Turda, Domnului Petean Darius, S.C. Avangard Sighetu-Marmaţiei, FIX IT Sibiu.han C

Distribuie mai departe ...