Trofeul „Creste Înzăpezite ediţia 2020” 28.02-01.03.2020

          Aşteptăm cu nerăbdare primul concurs de turism montan din an, tot ziceam că nu mai e mult până la PerPedesul de anul acesta, dar surpriză, aflăm de acest frumos concurs, organizat de oameni minunaţi într-o zonă a sufletului nostru…Muntele Retezat.

          În luna ianuarie am primit invitaţia la acest minunat eveniment, rapid am confirmat cu un  mare DA. Ne-am pregătit , ne-am adunat şi vorba acceia „mulţi am fost.. puţini am rămas” , şi în ziua plecării am rămas doar 5 persoane : Alexandru Cosovan, Oprica Alice, Cirebea Tiberiu, Unguru Bulan (Nagy Zoltan), Alexandru Pop.

          Cum de la noi „Îi tare mult până departe”  , plecăm de la Maramu la 6 dimineaţa, avem câteva opriri pe drum iar din Turda de pescuit una bucată Ungur. Pe autostradă îi depăşim pe Tiby şi Alice, apoi ne regrupăm în Haţeg la magazin (Bold). De aici imediat suntem la Cârnic unde abandonăm maşinile şi ne pregătim pentru frumosul drum până la Cabana Genţiana – 1670 m. Iată-ne ajunşi, ne reîntâlnim cu prieteni dragi din toate colţurile ţării, cu o echipă a unui club de turism montan din Serbia dar mai ales cu organizatorii concursului Clubul de Turism Montan Floarea Reginei Valea Jiului. Seara s-a ţinut şedinţa tehnică apoi am continuat cu poveşti şi amintiri din munţi cu oameni dragi până târziu în noapte.

          29.02.2020 Cum noaptea a fost foarte scurtă, dimineaţă ne-a fost foarte greu … dar până la urmă reuşim să plecăm ultima echipă în traseu, prima probă a fost de Raid Montan (O drumeţie montană de la cabana Genţiana-1670 m – Lacul Pietrele-1990 m – Şaua Stănişoara-2200m). Primul post cu albitrii este la Bordul Tomii, unde albitrii ne semnează foaia de concurs şi ne servesc cu ceai cald, apoi următorul PA este la lacul Pietrele, iar de aici ne aşteaptă un urcuş frumos până în şaua Stănişoara unde ne bucurăm de o vreme absolut superbă, de crestele frumoase ce ne înconjoară, de albul pur, de dorul Munţilor, dorul Retezatului.

          Ajungem din nou la lac unde începe proba de alergare montană, delegăm 2 membrii care să reprezinte clubul , care nu ne fac de ruşine la această probă, apoi continuăm minunatul traseu şi urcăm la cascada de gheaţă, aici iarăşi suntem reprezentaţi de membrii destoinici ai clubului, şi evident duc tot mai sus numele CTM-ului. Ultima probă înainte de cabană este proba de orientare, care este foarte frumoasă dar grea din cauza stratului gros de zăpadă, dar şi această probă o scoatem la capăt.

          La cabană organizatorii ne servesc cu un bob Gulyaş, foarte bun şi binevenit după tot efortul din concurs. După o masă copioasă vorba ardeleanului ”fie omul cât de mic, apoi după masă doarme un pic” , aşa am făcut unii din noi şi ne-am reîncărcat bateriile pentru seara lungă ce ne aşteaptă. Începem în forţă cu testul de zonă şi la cât de somnuros eram nici nu sunt sigur dacă am participat la această probă, apoi ne revenim un pic şi reuşim să facem proba de culural, fără şcenarii, fără repetiţii.. direct stand up, nu ne facem de loc de ruşine la această probă. După proba Culturală, organizatorii decid să facă festivitatea de premiere deoarece multă lume o să plece dimineaţă devreme spre casă.

          La finalul probelor am obţinut următoarele clasări : Locul I Alergare Montană, Locul I Căţărat pe Gheaţă (Bine Ungure), Locul II Orientare, Locul III Cultural şi la Clasamentul General Locul I – Trofeul  „Creste Înzăpezite ediţia 2020”.

          Seara a continuat până târziu în noapte. Dimineaţă ne luăm rămas bun de la prieteni dragi cu speranţa reîntâlnirii la Trofeul „Someşul” ediţia a X-a, apoi plecăm spre casă.

Distribuie mai departe ...