„Să ne revedem cu bine”, iată că am bifat iar încă o ediție alături de oameni dragi, oameni care iubesc muntele și cunosc adevărata latură a prieteniei.
În acest an am organizat concursul în Comuna Năpradea, Județul Sălaj, o zonă neașteptat de frumoasă, o zonă fără traseu marcat, un loc unde nu se ajunge și de obicei nimeni nu se profită de frumusețea peisajelor. În fiecare an ne propunem ceva inedit iar anul acesta am reușit într-o mică/mare măsură să facem acest lucru.
Ajungem la ora ZERO, așa numim noi ora la care începem să primim concureții, deși pare un paradox pentru că noi îi primim cu 56 de grade, nu tocmai aproape de zero, dar asta este altă poveste pe care urmează să o aflați la ediția a X-a a concursului din 2020. Așadar încep sa apară corturi în tabără iar noi încă nu eram siguri cum să facem să nu rămânem cu horincă!? Așa că facem un anunț pentru toți cei prezenți să se prezinte la apel că aveam de făcut primirea tuturor așa cum obișnuim în fiecare an (horincă, ceapa, slănina, brânză și pită de casă). Toți se declară fascinați de bunătățiile pe care le gustă dar surpriza de anul acesta a fost berea la draft. Știm că știți ca nu suntem tocmai normali dar vă iubim și facem tot posibilul să arătăm asta. Încet se lasă seara, un moment care nu poate anunța altceva decât focul de tabără atent pregătit în fiecare an. Rolul propriu al focului este să ne țină căldură dar și mai important este rolul figurat în care el este regizorul care orchestrează revederiile cu dragi prieteni, povești care se repetă în fiecare an dar care au intesitatea de parcă au fost ieri. Muzica de munte ne încăntă alături de foc iar noi lecturăm cu bucurie alături de toată lumea prezentă urmând ca mai apoi să ne retragem spre corturi pentru a putea organiza ziua concursului într-un mod cât mai bun, nimic să nu fie la voia întâmplării.
Sâmbătă – Ora 7, zațul s-a așezat, cafeaua este pregatită pentru toți, ce poate fii mai bine!?
Soarele începe să se lase peste corturi iar încet mirosul de cafea îi atrage pe concurenți spre locul de servire, loc care urmează să servească și ca punct de informare cu referire la condițiile și traseul pe care urmează participanții să-l parcurgă. După ce avem fiecare echipă înscrisă în concurs iar toate materialele aferente au fost pregătite pentru buna desfășurare a acestuia, dăm startul la concursul mult așteptat.
Încă odată rămânem singuri în tabără dar avem atâtea de făcut. Apare și bucătarul șef (Dan Viziteu) iar singurul lucru ce-l cere e să băgă pe foc, (el nu știa ca noi toată seara trecută am băgat pe foc) ne conformăm deoarece vrem ca și în acest an ceaunul sa fie piesa de rezistență pe când se întorc participanții din traseu. Ca să facem un scurt exercițiu de imaginație, cam așa arată un ceaun a la CTM Someșul: ia trepiedu-pune trepiedu-muntă trepiedu-ia ceaunul – pune ceaunu – ia ceaunu-pune ceaunu-pune apa în ceaun-aruncă apa din ceaun- ia şi ceaunu şi trepiedu (am uitat că trebe făcut și foc) – facem focul – pune trepiedul si ceaunul – pune apă – pune carne-aruncă apa-scoate carnea – apă – legume –carne. Înțelegeți acum complexitatea acestui proces care durează cât o zi de lucru!?
Concurenții încep să revină din traseu, toți par obosiți dar fericirea de pe chipul lor face ca acest lucru să nu se simtă aproape deloc. Ținta principală este ceaunul, toți au pus ochii pe el dar înainte de toate să nu uităm de proba de orientare care sperăm că a făcut ca pofta de ceaun să fie și mai mare. Cu greu se arată prima echipă la start iar mai apoi toți concurenții încep să simtă mirajul concursului și se pregătesc să ia startul.
Da, pot confirma ca este lună!!!
A nu, nu întelegeți greşit, este încă ziuă afară dar ceaunul este lună și uite așa scăpă și anul acesta de spălatul ceaunului deoarece succesul acestuia este zdrobitor iar cireșa de pe tort a fost o bine meritată bere la draft din partea noastră catre participanți (vorba aia una, unde e una merg şi mai multe).
O altă probă pe care reușim să o avem iar în acest an este proba de Slide-show, proba în care aflăm ce a făcut fiecare în acest an sau detalii care prezintă activitatea avută de cluburiile participante de-a lungul anilor.
Spre seara începem să fredonăm la chitară și să ne pregătim pentru proba de cultural, locul în care noi ca și organizatori reușim în fiecare an să vă punem la dispoziție un figider ce urmează a fi umplut. Se aud doar râsete și bucurie, pe scurt, garanția noastră că am făcut iar treabă bună și că cei prezenți se simt în largul lor. Focul ne ține pe toți aproape iar bancurile și muzica de chitară alternează fără încetare făcând totul atât de simplu dar atât de frumos. Ne place să credem că simplitatea este cheia prin care poți să ajungi la o bucurie reală, ceva ce vine din inimă iar când privim spre voi știm ca am reușit și vă mulțumim.
Târziu în noapte lumea se retrage spre corturi dar mai rămân cei care nu vor să se despartă de focul de tabără, cei care încă mai au o poveste de spus.
Se face dimineță, ziua în care tragem linie și vedem cum s-au descurcat toți participanții în cadrul probelor de concurs stabilite de catre noi (Regularitate, Alpinism, Teoretic, Orientare, Slides-Show, Cultural). La finalul acestor probe clasamentul in cadrul Trofeul “Someșul” Ediția a IX-a : Locul I – Cârdul de Bâtlani Aiud, Locul II – Lupii Domestici Baia-Mare, Locul III – Samus 2000 Năpradea, Iar Trofeul “Someșul” este adjudecat de Cutezătorii Munţilor Satu-Mare
La final de concurs mulţumim din suflet tuturor oamenilor, membrilor, care s-au inplicat în desfăşurarea a celei de a IX –a ediţii a Trofeului “Someșul” , mulţumim tuturor participanţilor.
Mulţumim frumos :
Primăria Comunei Someş – Odorhei
Inter Arte Turda
Transilvania Broker Bistriţa Năsăud
Artizanat Iza – domnului Chiş Ioan
Domnului Liviu Horincar
Domnului Petean Darius.
Tuturor membrilor CTM.