Cheile Borzești

          Cheile Borzești sunt situate la cca 5 km sud-vest de Cheile Turzii , fiind săpate de apele Văii Borzești (Valea Berchiș) în aceleași formațiuni calcaroase jurasice, ca și Cheile Turului și Cheile Turziii. Defileul este spectaculos, sălbatic, întrerupt de mai multe cascade, greu accesibil turiștilor. Valea Borzești se varsă în râul Arieș între localitățile Buru și Moldovenești, la cca 15 km sud-vest de municipiul Turda.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

           Mergem din Turda spre Câmpeni şi exact la borna kilometrică ce anunţă Buru 4 Km se poate coti la dreapta către cabana Buru care este imediat peste linia de cale ferată de mocăniţă. Lăsăm maşina şi o luăm la dreapta unde începe traseul marcat cu triunghi roşu ce duce în cheile-Turzii, doar că traseul marcat ocoleşte cheile.
           Ne hotărâm să plecăm în aceste minunate chei din mai multe motive, să le vedem iarna şi dacă sunt cascadele îngheţate şă încercăm căţărarea în gheaţă. Abandonăm maşina şi plecăm pe traseul marcat. După vreo 15 minute părăsim marcajul şi coborăm în vale. De aici drumul e clar, tot înainte pe vale, cânt pe un versant, cânt pe altul, cânt pe valea îngheţată. Ajungem la cascadele superioare, unde montăm o manşa pe gheaţă.  Nu este ceva tehnic dar ne mulţumim şi cu atât având în vedere dotarea şi pregătirea noastră pentru aceast lucru. Încercăm cu mic cu mare pe cascade şi după ce ne cam săturăm de căţărat urcăm în potecă şi ne continuăm traseul pe dealul Borzeştiului şi apoi pe vârful Ţiganului-741 m.            

           Drumul spre maşini a fost anevoios şi lung dar presărat cu glume şi bancuri. Încheiem această minunată tura cu promisiunea reîntoaecerii prin aceste minunate locuri la primăvară, când vom avea un covor de flori.
         În această tură au fost: Simona, Daria, Alexandra, Alin, Radu, Eugen, Marin, Dana şi juniorul Irina, Alex.

Distribuie mai departe ...

6 Comments

  1. super, nu stiam ca exista asa frumoasa vale in zona, cu siguranta la primavara o sa merg acolo, Felicitari pentru iesire si pt pozele pe cascada inghetata.

  2. Imi place cum ai descris, sa stie lumea cum sa ajunga in zona, felicitari si sincer sunt cam putine poze..

Comments are closed.