Munţii Rodnei pe nemarcate…..

          La propunerea domnului Dody am plecat spre Munţii Rodnei pe un traseu nemarcat şi neştiut de nici unul din noi, plecăm din Baia Mare, Sighetu-Marmaţiei şi domnul Dody de la Cluj Napoca având punctul de întâlnire în Borşa centru, de acolo mergem să ducem o maşină la Mănăstirea Pietroasa iar apoi ne continuăm drumul pe lângă pârâul Repede, lăsăm pe partea stângă păstrăvăria Gura Repezii iar după vreo 2 km lăsăm maşinile.
          Continuăm traseul pe frumoasa vale Repede când trebuie să trecem valea, cândva era un pod, sau o trecătoare dar acum din cauza apelor mari nu mai există aşa că am venit pregătiţi cu cisme de cauciuc unii, unii sau descălţat iar alţii au fost căraţi în spate, la prima trecere mai serioasă unde apa a trecut de nivelul cismelor a început distracţia cu glume cu râsete şi o parte din noi uzi la picioare am continuat traseul. La confluenţa pârâului Repede cu valea Buhăescu este o frumoasă cascadă iar noi mergem spre dreapta pe valea Buhăcescu, aici mai traversăm apa de 4-5 ori sau nu mai ştiu câte ori că mi-au amorţit picioarele de la apa rece.
          Ieşim în golul alpin şi aici facem pauza de masă, apoi continuăm traseul, lăsăm în stânga noastră Piatra Buhoiului 1696 m şi de aici înaintăm pe vale apoi cotim dreapta şi urcăm spre Tăurile Buhăescului care sunt formate din 4 lacuri, 3 din ele sunt dispuse în linie şi formate în trepte iar unul decalat puţin mai sus şi spre sud, înainte de a ajunge la Tăul 1 ne aşteaptă o urcare / târâre printre jnepeni iar apoi admirăm cascada în formă de evantai . Ajungem la primul Tău apoi urcăm la al doilea unde facem o pauză mai mare şi apoi ne îndreptăm spre al treilea, ştim că în treapta verticală care separă Tăul 2 de Tăul 3, în dreapta pârâului a fost descoperită la 10 august 1981, de Ică Giurgiu şi Adrian Mihalce, la 1880 metri altitudine, o cavitate de mici dimensiuni, formată în şisturi , Peştera 1 de la Tăurile Buhăescu. Dincolo de intrarea de 3,5 metri lăţime şi 3 metri înălţime urmează o galerie lungă de 4 metri, ascendentă, care se strâmtează în final până la 0,5 metri. În tavanul ei se deschide un horn de 0,7 metri diametru, înalt de 3 metri. Peştera are 7 metri lungime şi +4 metri denivelare.
          Trecem de frumoasele Tăuri ale Buhăescului şi ieşim în curmătura Pietrosului avem în sânga noastră Vf. Buhăescu Mare – 2268 m, Buhăescu Mic – 2221 m , iar în dreapta Vf. Grohotu – 2203 m şi Vf. Piatra Albă – 2061 m. Ne continuăm traseul până pe regele munţilor Rodnei pe vârful Pietrosul Rodnei – 2303 m, facem o sumedenie de poze şi apoi coborâm în caldarea Zănoaga Iezerului ajungem la lacul Iezer – 1786 m, apoi la Staţia Meteorologică – 1760 m şi apoi continuăm drumul, se face întuneric dar nu mai avem mult şi ajungem la Mănăstirea Pietroasa – 1000 m, de aici luăm maşina care am lăsat-o dimineaţă şi mergem să recuperăm celelalte maşini de pe valea Repede. Încheiem o zi lungă dar superbă pe nemarcate din frumoşii munţi ai Rodnei. În această minunată aventură au fost : Dody, Dana, Raluca, Cristina, Alex P, Alex C, Mişa.Distribuie mai departe ...