Hans Gora sau Creasta Colţului Crăpat 3B 7 5lc

            Hans Gora, în memoria lui a fost înălţată crucea de pe Creasta Colţului Crăpat, era un alpinist îndrăgostit de frumuseţea stâncilor şi de albastrul cerului. El a făcut parte din acel gen de excelenţi căţărători care, prin anii ’50, explorau Cheile Turzii, deschizând multe dintre traseele alpine care au încântat, şi continuă să încânte, generaţii întregi de căţărători. Din păcate, pe 28 noiembrie 1953, într-o zi de toamnă târzie, viaţa lui s-a frânt undeva pe creasta despre care am vorbit şi care acum îi poartă numele. La noi, ca şi prin multe alte locuri, muntele mai păstrează lângă sufletul lui pe unul sau pe altul dintre cei care l-au iubit. Deosebit, poate unic pe meleagurile noastre, este faptul că de atunci şi până acum, în ultimul sfârşit de săptămână al lunii noiembrie, în Cheile Turzii, poţi să vezi alpinişti de toate vârstele ducând coroniţe de flori prinse pe rucsacuri şi acoperind crucea lui Hans Gora cu ele, în special alpinişti de la Pajura Turda.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

            După încercarea de 1 mai de a ajunge la acest traseu, de data asta cu noroc(Mii de scuze Vlad). Cu totul că nu ne simţim bine şi nici în formă nu suntem e musai să mergem la cocoţ cu prilegiul sosirii noilor semicorzi(Mulţumim Lili). Plecăm din Turda în echipa: Anca, Marius, Alex, cu un chef nebun de a sta la umbră şi a sorbi o bere.

             După multe pauze lungi şi dese reuşim în jurul orei 12 să întrăm în traseu, merg eu cap de coardă , iar Anca şi Marius să vină secunzi concomitent. Prima lungime o facem de 60 m, unde avem pasul de 7. A doua lungime o facem până la crucea memorială, aici admirăm minunăţia şi splendoarea cheilor. Ultima lungime ne scoate la lanţul de rapel, aici legăm semicorzile şi facem un rapel de 45 m până jos.

             Retragerea e anevoioasă şi lungă dar premiul e la final în spatele cheilor la champingul dinspre Petreşti, unde noii patroni au dat o nouă viaţă locului, premiul fiind o bere rece cu lămâie şi greff. Încheiem o zi minunată cu gândul la Marele Alb.

Distribuie mai departe ...

8 Comments

  1. Fain și în siguranță (dupa cum se vede din poze 😉 )!
    Să fie cu noroc și la cât mai multe cățărări, peste tot prin lumea largă! Să vă țină corzile mult și bine! 😉
    Sănătate și spor la expeditii!

  2. Interesant ce faceti voi, felicitari pentru catarare, pentru articol si pentru noul echipament, sa il folositi sanatosi si la cat mai mare altitudine! Bafta!!

Comments are closed.