Pe urmele Frumuseții – Retezat

                       Înainte de a venii iarna cea aspra eu, Anghelescu Valentin, împreună cu Georgiana Duvac ( cea care a avut ideea și a depus și cel mai mult efort in realizarea acestei ieșiri ) tineri vlăstari ai Clubului De Turism Montan Someșul  îndreptăm privirea spre noi creste și vârfuri care merita văzute și cucerite . 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

                     Dinspre Carpații Meridionali un diamant ce străluceste puternic ne atrage privirile , Retezatul . Nu zăbovim mult pe gânduri și facem planul pentru cucerirea ce va venii . Anunțăm cât mai multi colegi , strigăm lista iar aproape de ora 5:00 o ceată de 13 studenți ( Iulia, Alexandra, Georgiana, Andreea, Raluca, Tiberiu, Vali, Mircea, Adrian, Bianca, Denisa, Mihai, Iulian ) așteaptă nerabdători  trenul în gara din Cluj-Napoca .

                      Deșii puțin somnoroși nu lipsesc glumele și zâmbetele de pe fețe. Ocupăm imediat 2 compartimente dintr-un vagon și dăm deșteptarea întregului tren cu cântecele noastre vesele și starea de spirit debordantă . Trenul se satură de prezența noastră și hotărăște să ne abandoneze în gara din Simeria unde vom aștepta mai bine de o oră după alt tren care să ne ducă în Ohaba de Sub Piatră . În gara din Simeria pentru puțină înviorare începem să jucăm 1-1, 2-2 , un joc tare distractiv care îți pune repede sângele în mișcare . Ne distrăm, râdem și stârnim zâmbete și celor care ne urmăresc . În micuță haltă de la Ohaba de sub Piatră ne așteaptă un microbus care ne va duce până la Cârnic.

                    La Cârnic pana la cabana Gențiana unde urmează să ne cazăm sunt in jur de 2 h și 30 minute de mers. Dar soarele e sus , noi suntem în grafic așa că ne abatem puțin din drum până la cascada Loloaia, căderea de apă ne încântă privirile dându-ne tuturor un sentiment de exaltare sufletească .

                    Mergem pe drumul de mașină până la un punct după care marcajul nostru reprezentat de triunghiul albastru intră în pădure undeva pe partea stângă . De aici încă 1 oră și 30 minute până la Gențiana. Pădurea ne surprinde cu sălbaticia ei iar marcajele bine realizate ne ajută să gasim drumul corect .

                    Ajunși la cabana Gențiana la cota de 1672 m, suntem primiți cu căldură de cabanier ( nea’ Gigi ) care ne așteaptă cu un ceai tare bun . Cabana este suficient de încăpătoare, cochetă, fiecare având patul lui. Mulțumim si acum cabanierului care a băgat lemne pe foc făcându-ne să ne simțim ca în lunile de vară.

                   Fiecare dintre noi a adus mâncare cât pentru o săptămână și ne-am înfructat cu toți din ea dupa care au început tot felul de jocuri hazlii care au durat până târziu în noapte. Dimineața trezirea e la 8:00 iar la 9:00 plecăm către obiectivul nostru principal, cucerirea Vârfului Peleaga 2509 m , astfel urmăm traseul  marcat cu bandă albastră până în Curmătura Bucurei.

                   De ce este Retezatul și Parcul Național Retezat special ?

                   Deoarece are 80 de ochi albaștrii – 80 de lacuri glaciare si tăuri care oglindesc albastrul cerului. Fiindcă are cel mai întins lac glaciar din România -> Bucura ( 8,9 ha) și cel mai adânc lac glaciar din România -> Zănoaga ( 29 m ), Pentru că are peste 20 de vârfuri mai inalte de 2000 m, Fiindcă … locul este izvorul multor legende cu zmei înaripați , domnițe și flăcăi viteji.

                   În drumul nostru primul lac glaciar pe care îl întalnim este lacul Pietrele 1990 m unde rămanem uimiți de cât de limpede este apa acestuia. De aici ne mai oprim numai în Curmătura Bucurei ( 2206 m ) unde ne reîncărcăm bateriile cu ceva bun din rucsaci și de unde putem admira către sud lacurile glaciare Bucura, Bucurel și Ana . Din Curmătura Bucurei schimbam traseul cu bandă albastră pentru cel cu bandă roșie mergând în stânga către Peleaga care ne așteaptă la 1 ora și 30 minute . Pas cu pas obosim iar 2 din cei 13 voinici hotărăsc că drumul până aici i-a solicitat îndeajuns și se întorc înapoi 11 rămânând în cursă . La ora 13:00 obiectivul a fost îndeplinit , toți ne bucuram de aici de sus de unde simți că muntele te cucerește pe tine și nu invers. Sentimentul înălțător pe care îl simțim aici sus leagă și mai tare prieteniile dintre noi și ne propulsează din nou pe traseu coborând Peleaga pe cealaltă parte , spre Valea Rea , ajungând la lacul Galeș 1990 m pe marcajul cu cruce roșie .

                  De la lacul Galeș urmează o coborâre prin jnepeniș apoi prin pădurea de conifere , ajungând la Tăul dintre Brazi – un loc plin de mister cu ceva specific lui care îți stârnește curiozitatea ridicându-ți părul de pe spate.  Aici întâlnim o mica problema deoarece marcajele nu sunt complete între traseul pe care ne aflăm acum si drumul către cabana Gențiana așa că rătăcim aproximativ o ora după care decidem să ne întoarcem și să urmăm traseul lung dar sigur, cel marcat cu bulina roșie către cabana Pietrele, și mai apoi către cabana Gențiana .

                  Noaptea se lasă iar noi scoatem lanternele și frontalele și ne croim drum prin pădurea care acum nu mai pare de basm ci pare a fii luată din filmele horror . Urmând traseu bulinei roșii ne intersectăm cu cel al triunghiului albastru care știm că ne va duce înapoi la cabană.

                  Pe la ora 19:00 ajungem la cabană unde cei 2 colegi care nu au putut să meargă mai departe ne așteptau îngrijorați . Mâncam , unii dintre noi fac duș rece afară , duș care ne ajută să ne călim organismul pentru viitoarele aventuri. Începem iar jocurile iar mai apoi fiecare cade într-un somn dulce…

                   Duminică dimineață ne trezim la 8:00, luăm micul dejun, facem bagajele și părăsim cabana în jurul orei 9:15 luându-ne la revedere de la cabanier care a fost o gazdă adevărată ! Drumul înapoi spre gară din Ohaba de sub Piatră hotărâm să-l facem pe picioare deoarece trenul urmează să vină abea la 17:00. Ne prinde și o ploiță dar suntem pregătiți și nu devine un impediment.

                   Pe drum opresc multe mașini care ne-ar putea duce până la gară , unii se urcă dar 6 nebunatici ( Iulia, Alexandra, Mircea, Tibi, Adrian, Vali ) se încăpățânează să facă cei 30 km pe propriile picioare. Considerând că avem mai multe de văzut, luăm această plimbărică ca pe o mică aventură, ajungând în gară mai repede cu 2 h. Drumul inapoi spre Cluj-Napoca este plin de povești , cântece și bancuri. Ne împărtășim impresiile despre experiența trăită împreună cu o oarecare părere de rău deoarece tot ce e bun și frumos se termină așa de repede .

                   Ajunși în Cluj-Napoca ne luam La Revedere cu speranța în inimi că ne vom mai reîntâlnii cât mai curand, din nou… PE MUNTE  !!!

                   Simțim natura cum ne cuprinde

                   Cu tot ce are mai bun și suav

                   Cu-aceste peisaje minunate

                   Cu jnepeni de smarald ,

                   Cu roci sedimentare,

                Articol scris de : Vali Anghelescu.

Distribuie mai departe ...

3 Comments

  1. Cu albastrul cerului ,
    Și ape cântătoare …
    Ne umplem cugetul și ochii
    De-o frumusețe orbitoare .

    Aceasta e continuarea poeziei de mai sus 🙂

  2. Bravo pentru tot ce ai scris aici si speram ca urmatoarea destiantie (Muntii Fagaras -> Vf. Moldoveanu) o sa fie o experienta atat de placuta precum aceasta.

Comments are closed.