Munții Făgăraș – Vârful Moldoveanu 2544 m.

          Salutare iubitori de plimbare în natură. Eu, (Mişa Mihai), Alex C., Alex P. și cu Raluca ne-am hotărât așa mai din scurt să mergem pe vf. Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din România. Am uitat să vă spun că facem parte din Clubul de Turism Montan Someșul Sălaj.Toate bune și frumoase, am hotărât să facem Moldoveanu pe varianta cea mai scurtă deoarece suntem limitați de timp.

          Așadar zis și făcut vineri de dimineață am început călătoria noastră spre Moldoveanu de la ora 6.00 când Alex C. m-a luat de acasă și ne-am îndreptat către Baia Mare unde trebuie să ne întâlnim cu Alex P. și cu Raluca în satul Coaş unde ne grupăm toți  într-o mașină, mai precis luăm „Furia Roșie” o dacie trecută de prima tinereţe (nu chiar băbuţă…2004) așa că pe la ora 9.00 am plecat cu „Furia Roșie ” către Făgăraș.  După vreo două ore de mers ni s-a făcut foame și am oprit să mâncăm o plăcintă dupa care am pornit din nou la drum și am tot mers până pe la ora 16.00 când am avut parte de prima provocare de pe traseu, provocare pentru „Furia Roșie” o pantă foarte abruptă, mai potrivită pentru mașinile 4×4, vreau să vă spun că mai erau acolo mașini care erau nehotărâte să meargă mai departe sau nu.

          După o mică discuției la fața locului și  cu cei care coborau am luat hotărârea să mergem mai departe (există și o altă variantă, noi am ales-o pe cea mai scurtă), drumul a fost greu, nu recomand dacă nu ai o mașină 4×4 , noi am avut noroc de vreme superbă și un drum uscat, cu Alex șofer foarte bun am reușit să trecem de toate obstacolele apărute pe drum.

          Drumul cu probleme cred ca a durat în jur de 3 ore, după care am ajuns la pensiunea „Floare de colț ” o locație frumoasă,  nu ne-a permis timpul să intram, dar de afară arată foarte bine. Imediat după pensiune întâlnim un indicator care ne spune că mai avem de mers 27 km pe drum forestier până la Stâna lui Burnei. Drumul durează aproximativ 4 ore, este într-o stare bună. Pe traseu am întâlnit și  alte mașini, este un drum foarte circulat. Așa că pe la ora 19 am ajuns la Stâna lui Burnei situată la altitudinea de 1400 metrii .

          După ce am parcat mașina am hotărât să ne luăm rucsacii și să mai urcăm pentru a ne fi mai ușor pentru a 2-a zi. Drumul până aici a fost spectaculos, am fost însoțiți pe partea dreaptă de Valea Rea, limpede ca un cristal pe malul căreia există numeroase locuri în care se poate campa. Există și un baraj de munte, păstrăv pentru cei pasionați de pescuit. De la Stâna lui Burnei am hotărât ca să mai megem cât mai ne permite lumina, ca a doua zi traseul până pe vârful Moldoveanu să ne fie mai ușor, prin urmare ne-am luat rucsacii în spate și am început sa urcăm încet, am mai mers aproximativ o oră bună după care a început să se întunece. Am hotărât să punem corturile, nu a fost o idee prea bună deoarece nu prea am avut unde, terenul fiind foarte înclinat. Așa  că am încercat să dormim, dar nu prea am reușit din cauză că eram într-o continuă alunecare, a trecut și noaptea.

          Sâmbătă dimineață la ora 6.00 ne-am trezit(nu că am fi dormit) și am pornit la drum. Peisajul de vis, pe traseu ne-a întâmpinat superba cascadă Valea Rea, după cam o oră de mers am ajuns sus pe platoul care duce spre lacul Triunghiular sau Iezărul Moldoveanului (2159 m), am oprit să  facem o pauză, am luat micul dejun și  ne-am umplut sticlele cu apă, deși până la lacul Triunghiular se mai poate lua apă. După încă o oră am ajuns pe vf  Viștea Mare(2527 m), de aici mai avem foarte puțin și ajungem pe „acoperișul României „. După 4 ore și jumătate am ajuns pe vf. MOLDOVEANU 2544 metrii, undeva pe la ora 11.00, vremea este superbă, lume multă atât români cât și străini, am stat să facem poze, să ne bucuram de reușită, am împărțit o bere după care am început să coborâm,  undeva pe la ora 16 am ajuns la corturile noastre, am strâns tabăra și am continuat coborârea spre Stâna lui Burnei unde ne era și mașina, am plecat mai departe ca să scurtăm drumul spre casă de a doua zi, am mers cam 2 ore după care am campat pe malul râului,  pe loc drept de data asta unde ne-am bucurat de o baie bună,  apa a fost foarte bună,  am făcut și un foc de tabără, am savurat câte o bere, a fost o seară minunată. Așa s-a terminat excursia noastră pe vârful Moldoveanu varianta cea mai ușoară de la Stâna lui Burnei. Este o tură de o zi în funcție de greutatea rucsacului și forma fizică a celui care îl duce timpul este între 5 și 8 ore de la Stâna lui Burnei.

         Baftă! Articol scris de Mişa Mihai.

Distribuie mai departe ...