Nov 182012
 

            Ca orice iubitori de natură profităm din nou de timpul liber pentru a ne bucura de ultimele zile de toamnă prelungită cu vreme bună. Cu toate că ceaţa deasă ne pune puţin pe gânduri totuşi plecăm încrezători pe valea Arieşului spre Masivul Bedeleu din munţii Trascăului.

            În satul Sălciua de Jos facem stânga spre satul Sub Piatră şi după terminarea asfaltului la cinci minute, lăsăm maşinile într-o poiana, lângă rău şi plecăm pe marcajul cruce roşie (76 de marcaje, numărate de Daria, “Piticul” grupului). Urcăm pe un drum forestier, unde admirăm culorile vii ale toamnei în frumoasa pădure de fag, razele călduţe ale soarelui învelite în negură şi cum înaintăm în traseu se vede tot mai pronunţat lunca râului. Ne înfruptăm din bunătăţile oferite de natură: măceşe şi porumbe şi ne indignăm de dezastrul făcut de o furtună, care în calea ei a rupt copacii de la jumătate.

           Am ajuns în Poiana Şipote, unde în zare ni se arată Muntele Mare şi stâncile de la Scăriţa Belioara, apoi coborâm sub poiană să vedem cascada Şipote. Nu zăbovim foarte mult în zonă, deoarece frigul ne îndeamnă să plecăm mai departe prin pădurea de fag, doar că, de această dată, pe potecă. Începem urcuşul mai pronunţat şi de aici zărim balconul de pe Bedeleu, mai e ceva de mers până la el. Din când în când ne mai oprim să mai aruncăm câte o privire în zare spre munţii de peste Arieş şi bineînţeles că un nou proiect de excursie în natură va fi acolo. Traseul trece pe lângă  nişte stânci care adăpostesc cuiburi de vipere şi ne bucurăm că la acest moment, probabil, se odihnesc undeva în adâncuri.

            Ajungem la primul punct de belvedere, unde Alin îşi testează noua achiziţie, în materie de tehnologie foto, nu şedem mult deoarece ţinta noastră este BALCONUL situat la 1100 m altitudine. După numai 10 minute ajungem la primul obiectiv al turei noastre. Un nou “shooting”  cu foto-modelul nostru NATURA.

            De aici privirile noastre alunecă dealungul văii Arieşului, pe valea Poşaga care duce spre Scăriţa Belioara, apoi pe crestele Apusenilor şi nu ne mai săturăm de tot acest spectacol creat de munţi, văi şi culori ale toamnei.

            Dar timpul nu are “timp” să aştepte aşa că ne îndreptăm hotărâţi şi către celelalte două obiective ale excursiei noastre: Poarta Zmeilor şi Peştera de la Poarta Zmeilor.

            Peştera are o lungime de 125 m şi adăposteşte o colonie de lilieci. Ne lăsăm călăuziţi de luminile frontalelor până în adâncuri. Când descoperim liliecii în hibernare, atârnaţi de tavan ei devin principala noastră ţintă fotografică. Toată explorarea peşterii a durat 30 de minute, după care ne îndreptăm către ieşire convinşi că nu a rămas nici un colţişor necercetat.

         Pornim pe platou, pe o potecă nemarcată, care ne scoate în cale o scăldătoare a mistreţilor, care au plecat deranjaţi de venirea noastră. Intrăm pe marcajul  banda galbenă, unde mai zărim căteva capre, care fug de noi. Traseul de coborâre este frumos doar că eram ameninţaţi de lăsarea întunericului şi a trebuit să mărim ritmul, coborâm pe Ţicu Blagului până în Sălciua la maşini.

            De această excursie pe meleagurile Bedeleului ne-am bucurat noi: Daria (9 ani, Felicitările noastre), Simona, Alin, Diana, Marin, Claudia, Cătalina, Tibi, Alex (Moşu).

  9 Responses to “Munţii Trascăului – Masivul Bedeleu”

  1. Frumoasă ieşire de toamnă! Felicitari pentru noua casă. Succes pe mai departe..

  2. Multumim pentru comentariu si pentru urari, noua casa este munca lui Alin Rosca si a mea, si contributia domnisoarei Bianca. Le multumesc din suflet!!!

  3. Uite ca Mosu (Alex, Craciun si Nicolae) ne-a adus un minunat cadou: o casa noua si un nou spatiu de joaca pentru iubitorii de munte, dar mai ales pentru membrii clubului. Sunt foarte mandra de tot ceea ce am realizat si ma bucur ca fac parte dintr-o asa de minunata echipa. Felicitari!!!!

  4. In frumoasa casa v-ati mutat! Felicitari si astept cat mai multa activitate de la voi.Felicitar si mult succes!

  5. Frumoase amintiri, felicitari ca duceti traditia mai departe, si mai ales a judetului salaj, prin anii 90 am fost si eu in Porolisum din Zalau, nu am mai auzit de ei, Apoi v-am descoperit pe voi si nu pot decat sa va felicit pentru toate activitatile si sa va urez mult noroc!

  6. Dacă am fost cuminţi a venit Moşul pe la noi, cu site cu una cu alta, şi mie mi-a adus sac de bivuac şi un costum de corp. Să fim cuminţi să vină şi celălalt Moş, al Crăciunului! Sărbători frumoase la toată lumea!!

  7. felicitarii!!! aveti o casa noua frumoasa si frumoasa iesire asa de toamna…acuma gata,a venit iarna ceea ce nu va impiedica sa mai iesiti,nu?

  8. Frumoasa tura, felicitari pentru toate activitatile si pentru tot ce faceti voi, mult succes.

  9. Mai Adriana, stii ca abia asteptam sa vina iarna, asa ca te asteptam sa vii cu noi la munte!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>