Munţii Parâng

           Se apropie sărbătorile de iarnă şi mai anume Crăciunul, noi plănuim din nou să îl petrecem în munte şi nu în familie. Încep să planific, destinaţia aleasă fiind M-ţii Parâng, dau câteva telefoane şi până la urmă reuşesc să adun o gaşcă de 16 persoane. Stabilim ca punct de întâlnire Petroşani.

             În data de 24 plecăm spre Complexul Turistic Parâng, acolo reuşim să ne regrupăm şi să stabilim planurile sărbătorilor, despachetăm rapid, şi fuga la o tură scurtă pe Vf. Parângul Mic(2073 m), prindem şi apusul iar sus rămânem la o pauză de bere şi un ceai cald, apoi am coborât la lumina naturală a Lunii. Iar seara a continuat cu buna dispoziţie, glume, bancuri şi nelipsitele cântece de munte în acordurile minunate de chitara  a d-l Iulian.             

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

             În 25 dimineaţă ne trezim şi o echipă de 4 persoane (Jhonny, Yoyo, Anca, Alex), pornim într-o tură spre parângul Mare, dar era o ceaţă şi zăpada era mare şi pufoasă care ne-a îngreunat drumul, după vreo 40 de minute Anca renunţă iar noi mergem mai departe ajungând la refugiul Cârja(2231 m), unde facem o pauză de masă, spre surprinderea noastră avem doar ciocolată de vreo patru feluri, un pateu şi ceva batoane(Ia cu pită zice a meu, da nu avem , ia cu cuţitul, da nici de asta nu avem, atunci asta e….ia cu degetele) super bună masa. Urmează urcuşul spre Vf. Cârja(2405 m) care era abrupt şi puţin periculos, ajungem pe vârf şi s-a inteţit ceaţa, nu vedeai la 5 m de tine, decidem să ne întoarcem spre cabană şi s încercăm a doua zi din nou. Seara a continuat cu distracţie şi cu o partidă de săniuş de neuitat, pe un drum forestier în lumina frontalelor unde la a meu i-a sărit în faţă un brad pe care l-a rănit puţin.

             În 26, dimineaţă ne trezim greoi, obosiţi chiar cu dureri groaznice de cap, facem rapid bagajul, şi formând o echipă mai numeroasă plecăm spre Vf. Parâng. Prima porţiune a fost bine apoi la un moment dat ne-am despărţit, echipa 1 formata din Jhonny, Anca şi Yoyo o iau pe Parângul Mic şi de acolo o iau pe creastă, echipa 2 Alex şi Adriana pleacă spre refugiul Cârja, Acolo ne regrupăm, luăm o masă bogată cu de toate, care la urcare ne-a făcut să ne fie cam rău, dar mergem mai departe, ajungem pe Vf, Cârja(2405 m), de acolo drumul nostru continua pe creasta uracând şi coborând  unde mai ajungem pe două vârfuri, Vf Stoieniţa(2421 m) şi Vf. Gemănarea (2426 m), de acolo mai avem puţin şi iată-ne ajunşi pe Vf. Parângul Mare(2518 m), luăm o pauză facem cateva poze şi pornim spre cabană, inainte de a urca din nou pe Vf. Cârja, apune soarele, facem câteva poze şi continuăm, inainte de a se lăsa chiar întunericul ajungem la ref. Cârja unde luăm o pauză de masă, dar nu mai avem apă deoarece a îngheţat. Pornim spre cabană în lumina frontalelor iar în total traseul a durat în jur de 11 ore, a fost pe cât de lung şi de obositor pe atât de frumos şi splendid plus de asta am avut parte de o binecuvântare de vreme. Seara am fost terminaţi dar acest lucru nu ne-a stricat planurile de distracţie, care au ţinut până în zori.

          În 27 după vreo 2-3 ore de somn ne trezim, sleiţi de puteri, stăm în camera şi ne uităm la desene animate şi ne binedispunem, începem a face bagajele şi pornim spre casă cu un bagaj în plus de amintiri frumoase.

          În această aventură au participat MIB Oradea(Mircea cu ai lui) şi membrii CTM Someşul : Opriş Ionuţ (Jhonny), Ardelean Anca, Iulian Timar,  Pantea Adriana, Pop Alex(Mosu), Marginean Sebastian şi Hudea Cristina.

 

Distribuie mai departe ...