Jun 292013
 

           Dimineaţa de sâmbătă, 29.06.2013, ne-a întâmpinat cu multă umezeală. Roua din iarbă şi urmele ceţii nu ne-au grăbit să ajungem într-un traseu unde alunecarea ierbii şi a stâncii nu ne-ar fi fost de folos. Aşa că, după ce toţi concurenţii au pornit către Negoiu, am luat-o şi noi (Marius, Jhonny, Anca şi Alex) încet în cealaltă direcţie, să cunoaştem Vârtopelu şi Arpaşelu altfel decât din priviri. Continue reading »

Jun 162013
 

            Hans Gora, în memoria lui a fost înălţată crucea de pe Creasta Colţului Crăpat, era un alpinist îndrăgostit de frumuseţea stâncilor şi de albastrul cerului. El a făcut parte din acel gen de excelenţi căţărători care, prin anii ’50, explorau Cheile Turzii, deschizând multe dintre traseele alpine care au încântat, şi continuă să încânte, generaţii întregi de căţărători. Din păcate, pe 28 noiembrie 1953, într-o zi de toamnă târzie, viaţa lui s-a frânt undeva pe creasta despre care am vorbit şi care acum îi poartă numele. La noi, ca şi prin multe alte locuri, muntele mai păstrează lângă sufletul lui pe unul sau pe altul dintre cei care l-au iubit. Deosebit, poate unic pe meleagurile noastre, este faptul că de atunci şi până acum, în ultimul sfârşit de săptămână al lunii noiembrie, în Cheile Turzii, poţi să vezi alpinişti de toate vârstele ducând coroniţe de flori prinse pe rucsacuri şi acoperind crucea lui Hans Gora cu ele, în special alpinişti de la Pajura Turda. Continue reading »

 Posted by at 8:36 pm
May 042013
 

            Turnul Ascuţit, cu gândul ăsta am plecat sâmbătă dimineaţa de la muncă. Asta consider eu pregătirea mea spre iertarea păcatelor, dinaintea Paştelor.

            Mi-am propus de mult timp să fac acest traseu, parcurgerea lui fiind deabia acum posibilă, singura persoană disponibilă fiind Andrei Corţ.  Regret şi acum plecarea lui Octav la capitală, el fiind partenerul cu care făceam echipă la căţărat cel mai des. Pun la cale escaladarea Turnului Ascuţit de mult timp şi profit de faptul că Andrei a venit acasă şi este dornic de o nouă aventură, astfel că ne încercăm norocul pe acest traseu. Continue reading »

 Posted by at 7:21 pm
Jun 102012
 

           Visez de mult timp să fac acest traseu, am avut o tentativă cu Octav, dar acum norocul îmi surâde cu Andrei. Ne hotărâm târziu şi pe la ora 12:40 plecăm din Turda, în jurul orei 14 intrăm în traseu care are 5 lungimi de coardă(5 x 30m ), gradul 5A, VII+. Luăm coarda mea de 70 m, ceea ce ne permite să facem câte două lungimi o dată. Pleacă Andrei cap de coardă pe primele 2 lungimi care erau destul de nervoase dar frumoase, erau multe aloveole cu asigurări multiple.

Continue reading »